4

نام: على بن الحسين
كنيه: ابوالحسن و ابومحمد
القاب: زين العابدين، سيد الساجدين، سجّاد، زكىّ، امين و ذوالثفنات
تاريخ ولادت: نيمه جمادى الثانى سال ۳۸
محل تولد:مدينه مشرفه، در سرزمين حجاز (عربستان سعودى كنونى)
نسب پدرى: امام حسين بن على بن ابیطالب (علیه السلام)
نام مادر: شهربانو يا شاه زنان، دختر يزدگرد سوم
مدت امامت: ۳۴ سال
تاريخ و سبب شهادت: دوازدهم (يا هيجدهم يا بيست و پنجم) محرم سال ۹۵ (يا ۹۴) هجرى، در سن ۵۵ سالگى، به خاطر زهرى كه وليد بن عبدالملك به آن حضرت خورانيد.
محل دفن: قبرستان بقيع، در مدينه مشرفه، در جوار قبر عمويش امام حسن مجتبى (علیه السلام)
_____________________________________________________________

 

* زندگی امام سجاد (علیه السلام) بعد از عاشورا را می توان به دو بخش تقسیم کرد:
 ۱.دوره حماسه ساز اسارت
 ۲. دوره بعد از اسارت


* دوره اول (حماسه ساز اسارت):

امام در دوره اول که دوره ای پرهیجان و عبرت انگیز بود، همانند قهرمانی بزرگ با گفتار و رفتارش حماسه آفرید و همچون یک انقلابی پرخروش، به دشمنان مقتدر خود، در برابر همه، پاسخ های دندان شکن و پرخاشگرانه داد . در کوفه در مقابل عبیدالله بن زیاد، آنچنان سخن گفت که ابن زیاد دستور داد: او را بکشید و اگر دفاع جانانه حضرت زینب (علیها السلام) نبود و اینکه باید اینها را به عنوان اسیر به شام می بردند، به احتمال زیاد مرتکب قتل امام سجاد (علیه السلام) نیز می شدند .
در بازار کوفه، همصدا و همزمان با عمه اش زینب و با خواهرش سکینه سخنرانی کرد و مردم را به هیجان آورد و حقایق را آشکار ساخت . در شام، چه در مجلس یزید و چه در مسجد، در برابر انبوه جمعیت جنایت های دستگاه حاکم و حقانیت اهل بیت (علیهم السلام) برای امامت و خلافت را روشن کرد و به مردم هشدار داد .

* دوره دوم (دوره بعد از اسارت):
 که بسیار طولانی (بیش از سی سال) است، بنای امام سجاد (علیه السلام)، بر تلاش های زیربنایی، ملایم و حساب شده و آرام بود.


این پرسیدنی است که:

چرا امام سجاد (علیه السلام) در دوره اول، آنقدر انقلابی و پرخاشگرانه ظاهر شد و در دوره دوم، نرم و آرام و ملایم و با تقیه؟
پاسخ آن است که:

دوره بسیار کوتاه و سرنوشت ساز اول، فصلی استثنایی است که باید زمینه تلاش های آینده را برای حکومت الهی و اسلامی فراهم کند. در کوفه و شام امام سجاد (علیه السلام) باید آنچنان تند و برنده و تیز و صریح، مسائل را بیان کند که پیام اصلی «عاشورا» هرگز فراموش نشود و مردم بدانند که چرا امام حسین (علیه السلام) به شهادت رسید.
 نقش امام سجاد (علیه السلام) در این سفرها، نقش حضرت زینب (علیها السلام) بود؛ یعنی پیام رسانی انقلاب حسینی (علیه السلام).
دوره بلند و سرنوشت ساز دوم، هنگامی آغاز شد که امام سجاد (علیه السلام) در مدینه به عنوان شهروندی محترم مشغول زندگی شد و کارش را از خانه پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلم) و حرم او آغاز کرد .
اگر امام سجاد(علیه السلام) در آن شرایط ، قیام مسلحانه می‌کرد و آشکارا با بنی‌امیه به مبارزه می‌پرداخت، یقیناً ریشه شیعه کنده می‌شد و هیچ زمینه‌ای برای رشد مکتب اهل بیت(علیهم السلام) و دستگاه امامت و ولایت در دوران بعد باقی نمی‌ماند، به همین دلیل، امام سجاد(علیه السلام) علناً قیام مختار را تایید نکرد، بلکه در بعضی روایات آمده که آن بزرگوار، نسبت به مختار بدگویی کرد تا رابطه‌ای بین آنها احساس نشود. البته اگر مختار پیروز می‌شد، حکومت را به دست اهل بیت(علیهم السلام) می‌داد، اما در صورت شکست، اگر بین امام سجاد(علیه السلام) و او رابطه واضحی وجود می‌داشت، یقیناً پیامد آن، امام سجاد(علیه السلام) و شیعیان مدینه را می‌گرفت و ریشه تشیع قطع می‌شد.

در واقعه ی «حره» نیز، روش حکیمانه امام سجاد(علیه السلام) باعث شد که بلا از سر ایشان دفع شود و محور اصلی شیعه باقی بماند. بدون شک، هدف نهایی امام سجاد (علیه السلام) ایجاد حکومت اسلامی بود.

 

* برای ایجاد حکومت اسلامی ،  چند امر باید تأمین می شد:
۱. باید اندیشه درست اسلامی،  تدوین و تدریس و منتشر شود .
۲. آشنا کردن مردم نسبت به حقانیت اهل بیت و مصادیق راستین اولی الامر و خلفاء الله،  که حکومت اسلامی باید به وسیله آنان اقامه شود.
۳. باید تشکیلات منسجم و شایسته ای از شیعیان تشکیل شود تا زمینه تشکیل حکومت اسلامی فراهم شود.

* امام سجاد (علیه السلام) چون در دوران اختناق زندگی می کردند و نمی توانستند مفاهیم مورد نظرشان را آشکار و صریح بیان کنند، از دو روش استفاده می کردند:
۱. روش دعا که در « صحیفه سجادیه» متجلی است.
۲ . روش موعظه که در غالب بیانات و روایات امام سجاد (علیه السلام) متبلور است.
 با این دو روش حکیمانه، ایدئولوژی و اندیشه های درست را به بهترین شکل منتقل می کردند.

نوشتن دیدگاه


١- بلحاظ قانونی هر فرد مسئول محتوای نظر ارسالی خود است ،که از طریق قانون با آی پی شناسایی و پيگيرى می شود

تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

© 1387/11/11 - 1402 islamicworld.ir  تمام حقوق مادی و معنوی برای پایگاه نشر معارف قرآن و ولایتislamicworld.ir محفوظ است.
Template Design:Akin Group
کانال