#فاطمیه_اول
#مقتل_الزهراء
#فإذا_جاءت_الطامة_الکبری
✨فَإِذا جاءَتِ الطَّامَّةُ الْكُبْری
(سوره نازعات،آيه ۳۴)
🔘طامة الکبری، یکی از اسامی روز قیامت است. از آنجا که داهیة و عظمت أمر روز قیامت، بر تمامی امور دیگر غالب می شود، ذات اقدس اله آن روز را «طامّة» نامیده و چون عظیم ترین طامة می باشد، به صفت «کبری» متصف شده است.
فَإِذا جاءَتِ الطَّامَّةُ الداهية التي تطمّ اي تعلو على سائر الدّواهي الْكُبْرى الكبرى التي هي اكبر الطامات
تفسير الصافي ؛ ج۵ ؛ ص٢٨٢
تفسير كنز الدقائق و بحر الغرائب ؛ ج١٤ ؛ ص١۲۵
📚بحار الأنوار ؛ ج٧؛ ص۵۸
طامة از ریشه طمم است و از نظر لغوی دلالت دارد بر علوّ و تجاوز در تغطیة : یعنی غالب آمدن در پوشاندن شیء ای با شیء دیگر، به گونه ای که احاطه بر آن شیء، سبب هموار شدن آن با زمین گردد:
🔸️طمّ: أصل صحيح يدلّ على تغطية الشيء للشيء حتّى يسوّيه به الأرض أو غيرها
🔹️طمّ الأمر: إذا علا و غلب
بطن و حقیقت معنای «طامة الکبری» در فرمایشی از فرمایشات نورانی حضرت امیرعالَم، امیرالمومنین علی (علیه السلام) تبیین شده است؛ آنجا که فرمودند:
حَتَّى قُبِضَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ، فَكَانَتِ الطَّامَّةُ الْكُبْرَى، وَ اللَّهُ الْمُسْتَعانُ عَلى ما تَصِفُونَ
🕋هنگامی که رسول خدا (صلی لله علیه و اله و سلم) رحلت فرمودند، پس طامة الکبری اتفاق افتاد و از خداوند در این امر طلب یاری می کنم.
📚الإرشاد في معرفة حجج الله على العباد ؛ ج۱ ؛ ص۲۸۴
◼و در نقلی دیگر بیان شده که چون امیرالمومنین علی (علیه السلام) از علت گریه حضرت رسول اکرم (صلی الله علیه و اله و سلم) سوال فرمود، پیامبر اکرم در پاسخ فرمودند:
⚪قَالَ أَبْكِي لِضَغَائِنَ فِي صُدُورِ قَوْمٍ لَنْ تَبْدُوَ لَكَ إِلَّا مِنْ بَعْدِي قَالَ يَا رَسُولَ اللَّهِ كَيْفَ أَصْنَعُ قَالَ تَصْبِرُ فَإِنْ لَمْ تَصْبِرْ تَلْقَ جَهْداً وَ شِدَّةً
⚪ای علی! بر کینه های این قوم که در سینه ها حبس کرده اند گریه می کنم که پس از من، این کینه ها را بر تو ظاهر و آشکار می سازند؛ ای علی! پس صبر کن
◻سپس امیرالمومنین علی (علیه السلام) فرمودند:
🔘..حَتَّى قَبَضَ اللَّهُ نَبِيَّهُ فَكَانَتِ الطَّامَّةُ الْكُبْرَى فَلَمْ أَزَلْ مُحَاذِراً وَجِلًا أَخَافُ أَنْ يَكُونَ مَا لَا يَسَعُنِي فِيهِ الْمُقَامُ فَلَمْ أَرَ بِحَمْدِ اللَّهِ إِلَّا خَيْراً حَتَّى مَاتَ عُمَرُ
▫️هنگامی که رسول خدا (صلی لله علیه و اله و سلم) رحلت فرمودند، پس طامة الکبری روی داد و من از آن پس همواره خائف بودم از اینکه طاقت و توان تحمل آنچه که روی داده را نداشته باشم؛ اما به حمد خداوند جز خیر ندیدم، تا آن زمان که ملعون اول هلاک گردید
📚مناقب آل أبي طالب عليهم السلام (لابن شهرآشوب) ؛ ج۲ ؛ ص۱۲۱
📚بحار الأنوار ج۴۱ ؛ ص۴
✅لذا «طامة الکبری» دلالت دارد بر آنچه که پس از رحلت حضرت رسول اکرم (صلی الله علیه و اله و سلم) رخ داد. آن رویداد عظیمی که امیرالمومنین علی (علیه السلام) تاب و توان تحمل آن را نداشت، جسارت هایی بود که بر حضرت ناموس الهی صدیقة الکبری فاطمة الزهراء (علیها السلام) وارد آمد.
🔘سرکشی و طغیان ملعون ثانی بر حضرت انسیة الحوراء فاطمة الزهراء (علیها السلام) همان قیامت کبرایی بود که خداوند عزوجل در بطن این شریفه به آن اشاره می نماید:
🔥آن زمان که طامة کبرای اتفاق افتاد، یعنی آن زمان که دست ناپاک رِجس دومی ملعون بر وجه حضرت جمال الهی (علیها السلام) نشست.
👋آن دستی که بر عصمت کبرای الهی بلند شد و سیلی که بر وجه حضرت مشکات نور الله سایه انداخت ، طامة الکبرایی بود که عظمت مصیبش بر تمامی مصائب عالَم غالب گردید.
@sharheser
١- بلحاظ قانونی هر فرد مسئول محتوای نظر ارسالی خود است ،که از طریق قانون با آی پی شناسایی و پيگيرى می شود